dilluns, 25 de febrer del 2013

PASSOS PER UN BON ANÀLISI CIRCUITAL

QUÈ ÉS EL MODEL CIRCUITAL?


Per tal de poder dur a terme un model circuital primer hem de seguir uns passos concrets per a poder resoldre amb més facilitat els problemes que puguin surgir en l'anàlisi del circuit:


  1. Representació dels fenòmens físics més rellevants que tenen lloc en el circuit analitzat.
  2. Plantejar el sistema d'equacions que descriu el comportament del circuit.
  3. En el circuit s'ha de diferencia entre si:a)S'hi dissipa energia elèctrica; b)Se n'emmagatzema (Camps elèctrics i/o magnètics); c)Se'n genera (Corrent, voltatge).
  4. Arribats a aquest punt el nostre objectiu es poder predir (amb un mínim grau de fiabilitat) el que farà aquell circuit abans de posar-ho a prova al laboratori.
  5. És per aquest motiu (punt 4) que és adequat fer un bon esquema circuital per compendre'n l'estructura que és la clau per fer una bona anàlisi del circuit.
ELS ELEMENTS DE CIRCUIT

Avui hem vist que d'elements en un circuits en tenim de diversos tipus i, segons els que tinguem en el nostre circuit, en complicaran o no l'anàlisi matemàtic pertinent.
Mitjançant uns exemples hem pogut veure com en un circuit on només hi hagin elements passius (és a dir, resistors, d'ell en surgiran unes equacions lineals que ens seran molt més fàcils de resoldre perquè coneixem diversos sistemes (cramer, gauss, substitució, igualació,etc.)


En canvi, quan en el nostre circuit hi són presents elements no passius i que a la llarga tenen un comportament clarament no linial, com ara els condensadors, les bobines,etc. Necessitem plantejar un sistema d'equacions en el qual hi apareixen les derivades d'una funció i hem de resoldre un sistema d'equacions diferencials que a nivell matemàtic és molt més feixuc de resoldre.

Per tant, el que farem el proper dia de classe serà veure de quina manera podem ajustar aquests circuits complexos, simplificant-ne el càlcul.


                     Circuit amb Eq. Diferencials    Circuit amb components passius



dissabte, 23 de febrer del 2013

LABORATORI. PRÀCTICA 1


Aquest divendres al primer laboratori de tot el curs hem "conegut" tot el material que utilitzarem durant el quadrimestre.

En primer lloc hem vist la placa tipus "proto-board" que utilitzarem per muntar els circuits, la placa ja està prèviament "configurada" adaptada al lloc de treball i amb 3 cables coaxials per tal de mesurar tots els valors a través de l'ordinador. 

En la fitxa del laboratori estarà tota la informació pertinent a la pràctica.



.

                                                                     Protoboard amb l'indicador LED                                       
                                (s'ilumina si tenim V-generador)





Fotos de les mesures que vam fer amb l'ordinador:


  • DIVISOR DE TENSIÓ



Voltatge d'entrada (Font de tensió de 9V)





Voltatge de sortida (c.d.t a R2)


  • TENSIÓ LLINDAR DEL DÍODE LED DE COLOR VERMELL (COMPROVACIÓ)



Vγ
                                                 
                                                       Valor expressat en mV (equival a 1'64 V aprox.)

dijous, 21 de febrer del 2013

ACOTACIÓ DE CIRCUITS DE LA MATÈRIA

TIPUS DE CIRCUITS QUE RESOLDREM

Avui a la classe de Circuits Lineals hem començat a acotar quins seran els circuits que analitzarem durant el quadrimestre.
Degut als molts diversos tipus de circuits que existeixen i de complexitats ben diferents, a l'assignatura acotarem i analitzarem només aquells circuits que en ells es compleixin les lleis de Kirchoff:
  1. Que la suma d'intensitats en un nus del circuit ha de ser igual a 0.
  2. Que la suma de tensions generades en el circuit (tenint en compte la pol·larització de  cada font de tensió, ha de ser també 0.
Tenint en compte això, hem posat un parell d'exemples de circuits simples (amb un sol interruptor, sense resistors, etc) en el qual ja no es cumplien les lleis de Kirchoff per mostrar que hem restringit l'àmbit de circuits a resoldre.


RELACIÓ ENTRE FREQÜÈNCIA I LONGITUDS DE CIRCUITS

Finalment, hem fet una taula on mostràvem les longituds en les quals el nostre circuits es comportaria seguint les lleis de Kirchoff segons la freqüència a que estigués funcionant la xarxa.
Així hem pogut compendre perquè els dissenyadors de mòbils i objectes electrònics en general tendeixen a crear circuits com més petits millors ja que la freqüència que si li pot aplicar és major i augmenta la velocitat de transmissió de dades, etc.



Taula de relació freqüència (f) /longituds (c/f)